Na Wigilię i Święta na pewno podam te śledzie. Dzięki jednemu dodatkowi są nadzwyczaj delikatne

Dodano:
Śledzie z cebulą Źródło: Shutterstock / PV productions
Śledzie są u mnie obowiązkowe na wigilijnym i świątecznym stole. Cała rodzina je uwielbia, a w szczególności te klasyczne. Numerem jeden są śledzie z cebulą w oleju, które od trzech lat robię nieco inaczej.

Śledzie to jeden z tych produktów, które w Wigilię i Święta pojawiają się na polskich stołach. Różnie przyrządzone, często na kilka sposobów, ale są i być muszą. Wiele osób nie wyobraża sobie bowiem lepszej przystawki czy przekąski. U mnie też są obowiązkowe, a największym wzięciem od trzech lat cieszą się klasyczne śledzie z cebulą w oleju. Dużo poprawił w nich jeden dodatek.

Jak przygotować śledzie na Święta?

Śledzie to najtańsza, jaka pojawia się na świątecznym stole. Choć w niektórych sklepach można kupić śledzie solone z beczki (patroszone, odgłowione), to największym powodzeniem cieszą się solone filety śledziowe, czyli matiasy. Powód jest jeden – by przygotować z nich pyszną przystawkę, nie trzeba się mocno napracować. Matiasy nie mają skóry, kręgosłupów, ani przeszkadzających ości. Przed przerobieniem na potrawę, wystarczy je tylko wymoczyć.

Moczenie śledzi ma na celu usunięcie z nich nadmiaru soli, która pełni w tych rybach rolę konserwantu. Śledzie zwykle moczy się w zimnej wodzie, choć jeszcze lepsze efekty daje moczenie w mleku. Wtedy filety nabierają aksamitnego smaku. W czasie moczenia płyn warto 2-3 razy zmienić, co przyspieszy pożądany efekt. Czas moczenia śledzi zależy od naszych upodobań smakowych. Zwykle wystarczą 2-3 godziny, by słoność ryb była przez większość osób akceptowalna. Z długością moczenia śledzi nie należy jednak przesadzać, bo stają się nijakie w smaku.

Jak zrobić delikatne śledzie z cebulą?

Śledzie z cebulą to prawdziwa klasyka świątecznego stołu. Proste w przygotowaniu, zachwycają wyrazistym smakiem, który akceptuje większość Polaków. Moja rodzina też bardzo je lubi, dlatego zawsze je przygotowuję. Od kilku lat robię je jednak nieco inaczej. Filety śledziowe przed polaniem olejem skrapiam bowiem octem, zwykle jabłkowym. Efekt jest zaskakujący, bo dzięki temu dodatkowi śledzie stają się delikatne i tracą charakterystyczny posmak. Zyskują też na jędrności, robią się jaśniejsze i trwalsze. Nigdy już nie wrócę do poprzedniej receptury.

Przepis: Delikatne śledzie z cebulą

Śledzie z cebulą w delikatnej zalewie

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 8–10 solonych filetów śledziowych
  • 2 duże cebule
  • 3-4 łyżki octu jabłkowego lub 2 łyżki octu spirytusowego
  • 1 szklanka oleju
  • 2-3 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Moczenie śledziFilety śledziowe opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce. W tym czasie 2-3 razy zmień wodę. Wymoczone śledzie odcedź, osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Łączenie składnikówCebule obierz, przekrój na pół, pokrój w półkrążki. Dodaj ją do śledzi, składniki skrop octem, dokładnie wymieszaj. Do śledzi dodaj listki, pieprz i ziele, zalej olejem, by ryba i cebula były przykryte. Odstaw na co najmniej kilka godzin w chłodne miejsce.

Jak przechowywać śledziowe przystawki?

Śledzie to jedna z tych potraw wigilijnych czy świątecznych, którą można przygotować wcześniej. W śledziach z cebulą, warzywo jest tym składnikiem, który przyspiesza psucie się potrawy. By utrwalić cebulę, warto skropić ją odrobiną octu i dokładnie wymieszać. Śledzie z dodatkiem octu są trwalsze niż te bez jego dodatku. Klasyczne śledzie w oleju można przygotować 3-5 dni wcześniej, zaś te z dodatkiem octu nawet 10 dni wcześniej. W tym czasie należy je przechowywać w lodówce, w szklanym lub ceramicznym, zamkniętym naczyniu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...